FAQ

Worden de matten echt helemaal met de hand gemaakt?
Ja, de matten worden geheel handmatig vervaardigd. Er komt geen fabriek of machine aan te pas. De rubberstrips worden met gegalvaniseerd ijzerdraad als het ware geweven met behulp van een raamwerk.

Waarom vindt de productie plaats in Azië en niet in Europa?
Miljoenen mensen in Azië dragen flipflops. In Azië vindt daarom grootschalige fabricage van deze teenslippers plaats. Het restmateriaal is daar dus lokaal ruim aanwezig. Daardoor is deze vindingrijke toepassing van het ongebruikte rubber ook daar tot stand gekomen.

Onder welke omstandigheden wordt er aan de matten gewerkt?
De matten worden gemaakt in de Filippijnen (Manilla) in doorgaans kleine werkplaatsen, die meestal coöperatief (dus als coöperaties) georganiseerd zijn. Dit met het oog op het (gezamenlijk) verkrijgen van het materiaal, het gebruik van hulpmiddelen en de verkoop. Het productieproces vindt dus niet plaats in een fabriek en de matten zijn dus ook geen massaproduct.

Wat betekent in beperkte oplage gemaakt?
Omdat het vervaardigen van de matten handmatig gebeurt, is de oplage per definitie beperkt. Hier is immers geen machine aan het werk. Wij kunnen maandelijks zo’n 500 tot 750 exemplaren laten maken voor onze import en we zijn niet van plan om met kunst- en vliegwerk dit aantal op te voeren. In die zin is Not Just Another Mat een relatief schaars artikel, dat je dus niet overal te koop ziet aangeboden.

Waarom noemen wij onze matten duurzaam?
Nadat de flipflops uit een goede kwaliteit rubber zijn gestanst, blijft er heel wat materiaal over. Dit wordt nu gelukkig niet meer zomaar weggegooid, maar alsnog nuttig en zinvol gebruikt voor het maken van blij makende matten. Bovendien betekent het eerlijk betaald werk voor mensen, die anders weinig tot geen kans maken op werk.

Is het gebruikte rubber gebruikt flipflop materiaal?
Nee, het voor de matten gebruikte rubber is nieuw en overgebleven na de fabricage van flipflops.

Hoe komen de kleurencombinaties tot stand?
De kleurencombinaties komen globaal tot stand, want de makers van de matten zijn afhankelijk van wat er aan kleuren van restmateriaal beschikbaar is en/of wordt aangeboden. In het geval van Not Just Another Mat wordt uitgegaan van enkele vaste basisontwerpen. In de productie wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk de kleurcombinaties te benaderen van de op de webshop getoonde modellen.

Zijn alle matten precies zoals op de productpagina’s getoond wordt?
Nee, dat kunnen we niet beloven en ook niet waarmaken. De makers zijn geheel afhankelijk van wat er aan kleuren van restmateriaal beschikbaar is. De ontwerpen staan globaal vast. De kleurstellingen kunnen (soms zelfs aanzienlijk) variëren. Als gevolg hiervan is doorgaans elke mat in principe uniek.

Kan men ook een effen, d.w.z. uni color mat bestellen?
Technisch gezien natuurlijk wel, maar een dergelijke mat valt misschien wel duurder uit. Bovendien moet ook maar net rubber in de gewenste kleur in voldoende mate beschikbaar zijn. Not Just Another Mat heeft mede daarom geen uni color matten in de collectie. Ook omdat de kracht van meerdere c.q. veel kleuren de matten kenmerkt. Het kan dus in principe wel, maar dan betreft het geen ‘standaard’ bestelling.

Kan men een ander formaat mat bestellen?
Nu nog niet. We onderzoeken wel of dit productietechnisch te organiseren is en of daar voldoende vraag naar is. Het een hangt natuurlijk met het andere samen.

Hoe moet men de matten schoonmaken en onderhouden?
Heel eenvoudig. Schoonspoelen onder kraan of douche, zo nodig met een gewoon reinigingsmiddel afspoelen, op de kant zetten en laten drogen.

Kunnen de matten tegen gebruik buiten?
Zeer zeker. Miljoenen mensen lopen immers door weer en wind op flipflops van hetzelfde materiaal als waar de matten van gemaakt worden. Men moet er wel rekening mee houden dat de matten bij permanent buitengebruik sneller verkleuren door de UV-straling en uitdrogen door de zon. Het in de matten verwerkte gegalvaniseerde ijzerdraad kan bij langdurig of permanent contact met water gaan oxideren. Onze matten hebben zodoende niet het eeuwige leven.

Is Not Just Another Mat een badkamermat?
De mat is niet specifiek een badmat, maar door het materiaal en de constructie wel heel geschikt voor dit doel: de matten laten water door, wat resulteert in droge voeten in natte/vochtige ruimten. Het is een multifunctionele mat, die toegepast kan worden in alle ruimten, binnen en buiten. Men moet er wel rekening mee houden dat zelfs het gegalvaniseerde ijzerdraad in de matten uiteindelijk kan gaan oxideren bij voortdurend contact met water.

Wat betekent het begrip ‘slijtvast’?
Slijtvast durven we onze matten te noemen, omdat ze gemaakt zijn van hetzelfde synthetisch versterkte flip-flop-rubber waarop miljoenen mensen dagelijks rondlopen in weer en wind. Dit rubber gaat dus lang mee, al zal het op de lange duur verkleuren en uitdrogen, met name bij frequent of permanent gebruik buiten. Daarnaast kan in dit geval zelfs het hoogwaardige gegalvaniseerde ijzerdraad, dat in de matten is verwerkt, uiteindelijk gaan oxideren. Slijtvast betekent dus niet vrij van slijtage.

Hoe flexibel zijn de matten?
Door de constructie van de matten d.m.v. rubberstrips die onderling met elkaar verbonden zijn met gegalvaniseerd ijzerdraad, zien de matten er bijzonder flexibel uit en zo voelen ze ook aan. Voor het behoud van de mat doet men er goed aan deze niet op te rollen of dubbel te vouwen. Er kan dan zoveel spanning komen te staan op de metalen verbindingen dat de mat beschadigd raakt (stukjes rubber laten los etc.). Licht ombuigen mag geen probleem zijn, maar verder is het raadzaam de constructie niet onnodig te belasten.